Dom za stare na voždovcu BG DOM 56
Dom za stare

Licenca: 783

Ul. Jovana Popovića 7,

Voždovac, Beograd

011/ 749-81-37

066/ 88-00-888

Prevencija padova starih u staračkom domu

prevencija padova starih - bg dom 56

Prevencija padova starih u staračkom domu – praktični saveti za smanjenje rizika

Padovi su jedan od najčešćih izazova sa kojima se suočavaju starije osobe, a njihove posledice mogu biti ozbiljne. U domu za stara lica BG DOM 56 bezbednost i dobrobit naših korisnika je naš prioritet. Ovde ćemo vam predstaviti neke od praktičnih saveta koje mi sprovodimo u domu i na taj način smanjujemo rizik od padova i stvoramo bezbedno okruženje za sve naše korisnike.

Održavanje čistog i urednog prostora

Redovno održavanje čistog i urednog prostora ključno je za sprečavanje padova. Trudimo se da u hodnicima, zajedničkim prostorijama i prostoru oko kreveta nema prepreka kao što su tepisi, kablovi, nameštaj ili drugi predmeti koji bi mogli da dovedu do spoticanja. Redovno čišćenje i brisanje mokrih površina takođe smanjuje rizik od klizanja i padova.

Dobro osvetljenje

Dobro osvetljenje igra važnu ulogu u sprečavanju padova. Nastojimo da sve sobe imaju dovoljno svetla, posebno hodnici, stepenice i kupatila. Postavljamo noćno osvetljenje u hodnicima kako bismo obezbedili vidljivost tokom noćnih poseta toaletu. Korišćenje senzora pokreta može biti korisna opcija za automatsko uključivanje svetla kada se korisnici kreću.

Sigurne stepenice i rukohvati

Stepenice mogu biti posebno opasno područje za padove. U našem domu su stepenice dobro osvetljene i svi stepenici su ravni i bezbedni. Postavljeni rukohvati duž stepenica pruža dodatnu podršku prilikom penjanja i spuštanja. Rukohvati su takođe postavljeni duž hodnika za dodatnu podršku pri kretanju.

Prilagođavanje kupatila

Kupatila su prostorije koje zahtevaju posebnu pažnju kada je u pitanju sprečavanje padova. Sigurnosni držači u tuš kabini i oko toaleta su svakako dodatna podrška prilikom ulaska, izlaska iz kade ili tuš kabine i prilikom korišćenja toaleta. Takođe, postavljanje neklizajućih prostirki na pod može biti korisno kako bi se smanjio rizik od klizanja.

Redovne vežbe i održavanje kondicije

Redovna fizička aktivnost igra važnu ulogu u održavanju ravnoteže i snage mišića, što može pomoći u sprečavanju padova. U domu za stara lica BG DOM 56 nudimo razne vežbe i aktivnosti prilagođene starim licima. Ove vežbe uključuju jačanje mišića, poboljšanje ravnoteže i fleksibilnosti, što će pomoći korisnicima da ostanu pokretni i smanjiće rizik od padova.

Redovne provere vida i sluha

Loš vid ili sluh mogu dodatno povećati rizik od pada. Zato je važno redovno proveravati vid i sluh kod starijih osoba. U saradnji sa stručnim timom, dom za stare BG DOM 56 organizuje redovne preglede vida i sluha u cilju otkrivanja mogućih problema i pružanja odgovarajuće podrške.

Kontrola lekova

Nepravilna upotreba lekova ili neželjena dejstva određenih lekova mogu negativno uticati na ravnotežu i koordinaciju starijih osoba i tako povećatii rizik od padova. U staračkom domu BG DOM 56 imamo tim medicinskih stručnjaka koji redovno prate upotrebu lekova od strane korisnika kako bi osigurali pravilnu upotrebu i minimizirali rizik od neželjenih efekata.

Prevencija padova starih u staračkom domu je od vitalnog značaja za starije osobe, a starački dom BG DOM 56 je posvećen stvaranju bezbednog okruženja za svoje korisnike. Kombinacija pravilnog održavanja prostora, dobrog osvetljenja, sigurnih stepenica, prilagođenih kupatila, redovne fizičke aktivnosti, provere vida i sluha, kao i kontrole lekova može značajno da smanji rizik od padova. Uz naš stručni tim i pažljivo osmišljen preventivni program, korisnici staračkog doma BG DOM 56 mogu da uživaju u bezbednom okruženju koje podržava njihovo blagostanje i kvalitet života.

Pročitajte i naše druge objave

bg dom 56 - zivot posle 70-te

Život posle 70-te

Život nakon 70: Saveti za zdravu i ispunjenu starost Sedamdesete godine života su često prekretnica – vreme refleksije, prilagođavanja i nastavka uživanja u životu. Iako

Pošaljite nam upit

Ili nas pozovite!