Dom za stare na voždovcu BG DOM 56
Dom za stare

Licenca: 783

Ul. Jovana Popovića 7,

Voždovac, Beograd

011/ 749-81-37

066/ 88-00-888

Kako se prilagoditi životu u domu za stare

Kako se prilagoditi životu u domu za stare uz dom za stare BG DOM 56 je prilično lagan proces. Kada dođe vreme da osoba ode u dom za stare, to može biti veoma stresan događaj. Može biti teško prihvatiti promenu i prilagoditi se novom okruženju. Međutim, ova promena ne mora biti tako teška kao što se čini na prvi pogled. U tom smislu, mi vam donosimo nekoliko saveta kako bi se tranzicija u dom za stare mogla odvijati što glatko i bez stresa. 

Upoznajte svoje sugrađane 

Jedna od najboljih stvari u domu za stare je to što postoji prilika da upoznate mnogo ljudi. Kada se prvo preselimo u dom za stare, možda će nam biti teško da se povežemo sa drugima stanovnicima. Zato je jako važno pokušati upoznati nove osobe u okolini. To možete uraditi u zajedničkim prostorijama, tokom boravka u dvorištu, ili fizikalnoj terapiji. Razgovor s drugim ljudima može biti lakši nego što mislite, i možete se čak iznenaditi koliko je zanimljivih ljudi tamo. 

Održavajte svoje veze 

Ukoliko nemate prijatelje i porodicu u domu za stare, održavanje veza s prethodnim društvom i porodicom može vam značajno pomoći. Telefonski pozivi, poruke, video pozivi – sve su to načini da ostanete u kontaktu, a neophodni su za mentalno zdravlje osobe starije dobi. Često se zaboravlja da usamljenost i izolacija mogu biti opasne po mentalno zdravlje, i stoga je važno da sačuvamo ove veze. 

Pronađite svrhu u svom novom okruženju 

Samo zato što ste otišli u dom za stare, ne znači da ste izgubili svrhu u životu. Nije bitno da li želite da provodite vreme igrajući karte, pečeći kolače ili učestvujući u lokalnim aktivnostima. Pronalaženje svrhe u vašem novom okruženju je ključno za mentalno zdravlje, jer vam daje osećaj da ste korisni i vredni. Ako imate nešto što vas posebno zanima, potražite slične aktivnosti u domu za stare. 

Fizička aktivnost 

Kretanje i fizička aktivnost su važni za zdravlje i mentalni balans, naročito u kasnijim godinama. Takođe, postoje mnoge studije koje pokazuju da kretanje može biti dobro za mozak. Planirajte šetnje po okolini ili neke druge aktivnosti koje će vam pomoći da ostanete aktivni. 

Izborite se sa osećajima 

Kada se preselite u dom za stare, prirodno je osetiti tugu, bes i strah. Važno je da razgovarate s medicinskim osobljem ili stručnjakom za mentalno zdravlje o svojim osećajima, tako da ne ostanete sami u svojim mislima. 

Preseljenje u dom za stare može biti izazovno, ali može biti i pozitivno iskustvo. Upoznavanje novih ljudi, održavanje prijateljskih veza, pronalaženje svrhe i održavanje fizičke aktivnosti su sve ključne stvari za lako prilagodjavanje i dobrobit starijih osoba. A naročito u domu za stare BG DOM 56, trudimo se da svakom stanovniku pružimo podršku i pažnju kako bi se njihova tranzicija odvijala što lakše i bez stresa. Naš tim posvećenih profesionalaca i medicinskog osoblja osigurava da svaki pojedinac dobije individualizovan pristup i da se brine o svakom aspektu njihovog blagostanja. 

U našem domu, podstičemo međusobno druženje i stvaranje novih prijateljstava. Organizujemo raznovrsne aktivnosti i događaje koji omogućavaju stanovnicima da se povežu i osećaju deo zajednice. Naše prostorije su uređene sa posebnom pažnjom kako bi omogućile udoban i funkcionalan boravak. Takođe, vodimo računa o zdravstvenim aspektima i obezbeđujemo pravovremenu medicinsku negu i terapije prema individualnim potrebama. 

Redovni kontakti putem telefonskih poziva, poruka i video poziva

Važno nam je da svaki stanovnik u domu BG DOM 56 zadrži veze sa svojim prethodnim društvom i porodicom. Podstičemo redovne kontakte putem telefonskih poziva, poruka i video poziva kako bi očuvali važne odnose i osećaj povezanosti. Takođe, angažujemo se u održavanju veza sa širom zajednicom kako bismo omogućili aktivno učešće naših stanovnika u lokalnim događajima i aktivnostima. 

Smatramo da je važno da svaka osoba ima svrhu u svom novom okruženju. U saradnji sa stanovnicima, identifikujemo njihove interese i hobije i pružamo podršku u ostvarivanju njihovih ciljeva. Aktivno učestvovanje u raznim aktivnostima i projektima pomaže našim stanovnicima da osećaju zadovoljstvo i ispunjenost u svakodnevnom životu.

Fizička aktivnost je takođe jedan od osnovnih stubova našeg pristupa. Podstičemo naše stanovnike da održavaju aktivni način života i redovno se kreću. Sprovođenjem raznovrsnih fizičkih aktivnosti i vežbi, pomažemo u očuvanju njihovog zdravlja i mobilnosti. 

Znamo da osećaji tuge, besa i straha mogu biti deo tranzicije u dom za stare. U našem domu BG DOM 56, pružamo psihološku podršku i prilagođavamo se individualnim emocionalnim potrebama svakog stanovnika. Naš tim je tu da sasluša i pruži utehu, pomažući im da se nose sa svim izazovima koji mogu nastati tokom prilagođavanja na novu sredinu. 

Naš cilj je da pružimo siguran, podržavajući i ispunjen život našim stanovnicima. U domu za stare BG DOM 56, trudimo se da stvorimo okruženje gde se svaki pojedinac oseća voljeno, poštovano i uvaženo. Nastojimo da tranzicija u dom za stare bude pozitivno iskustvo koje će obogatiti živote naših stanovnika i pružiti im priliku za aktivno, srećno i ispunjeno starenje. Zato kada se zapitate kako se prilagoditi životu u domu za stare, ne brinite, BG DOM 56 zna kako…

Pozovite nas i saznajte kako mi to radimo 🙂

Pročitajte i naše druge objave

bg dom 56 - zivot posle 70-te

Život posle 70-te

Život nakon 70: Saveti za zdravu i ispunjenu starost Sedamdesete godine života su često prekretnica – vreme refleksije, prilagođavanja i nastavka uživanja u životu. Iako

Pošaljite nam upit

Ili nas pozovite!